Overlay

EIWITTEN

Wat zijn eiwitten?

Eiwit is net als koolhydraten en vetten één van de macronutriënten of voedingsstoffen die ons lichaam kan voorzien van energie. Hoewel eiwitten wel energie (4 kcal per gram) kunnen leveren aan het lichaam, wordt deze taak grotendeels uitgevoerd door koolhydraten en vetzuren en zelden door eiwitten.

Eiwitten zijn vooral bekend als de bouwstenen van ons lichaam en onze spieren. Eiwit bouwt echter niet alleen spierweefsel, maar herstelt, beschermt en verbetert alle soorten weefsel en is de bouwsteen van elke cel in ons lichaam. Daarnaast heeft eiwit nog veel meer functies en is het betrokken bij heel veel belangrijke processen in ons lichaam zoals o.a. de spijsvertering, de stofwisseling en de werking van onze hersenen en ons zenuwstelsel.

Aminozuren

Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit eiwitten. De eiwitten uit onze voeding hebben echter een andere samenstelling dan de eiwitten in ons lichaam en worden daarom met behulp van enzymen in onze maag afgebroken tot peptiden en in de dunne darm afgebroken tot aminozuren. Deze aminozuren worden vervolgens via de darmwand opgenomen in het bloed, waar ze gebruikt worden voor de opbouw van alle eiwitten die ons lichaam nodig heeft.
Je kunt het een beetje vergelijken met een kralenketting waarbij alle kralen aanwezig zijn, maar nog niet in de juiste volgorde staan. Je lichaam knipt de ketting in stukjes en zet de kralen vervolgens in de juiste volgorde.
Lichaamseiwitten worden voortdurend afgebroken en weer opgebouwd in ons lichaam. Dit gebeurd in onze lever, darmen en in ons spierweefsel. Ongeveer 70% van de aminozuren uit onze voeding wordt gebruik, de rest wordt uitgeplast of omgezet in energie.

Eiwitten bestaan zoals gezegd uit een reeks van aminozuren. Deze aminozuren zijn opgebouwd uit koolstof, zuurstof, stikstof en eventueel zwavelmoleculen. Er zijn talloze vormen van aminozuren die in de natuur voorkomen. Dit maakt elk eiwit uniek, omdat er vele combinaties mogelijk zijn.

Eiwitten kunnen in totaal 22 verschillende soorten aminozuren bevatten die op allerlei manieren aan elkaar gekoppeld zijn. Van de 22 aminozuren die er zijn kan ons lichaam er 13 zelf aanmaken. Dit noemen we de niet-essentiële aminozuren, waarvan er 6 semi-essentieel zijn. Dit betekent dat je lichaam deze 6 aminozuren normaal gesproken zelf aan kan maken, maar in sommige gevallen niet genoeg (zoals bij ziekte, aandoeningen of slechte levensstijl). De andere 9 zijn de zogenaamde essentiële aminozuren die we binnen moeten krijgen door middel van onze voeding.

Neurotransmitters

Neurotransmitter betekent letterlijk zoiets als “overbrenger van zenuwprikkels”, een naam die direct aangeeft wat deze chemische stofjes voor functie hebben in het lichaam. Zenuwcellen hebben altijd een voorraadje neurotransmitters paraat, en de rest wordt opgeslagen worden in speciale “zakjes” om te voorkomen dat ze afgebroken worden.

Er zijn natuurlijk talloze verschillende neurotransmitters die allemaal hun eigen functie en nut hebben, maar een paar komen vooral terug bij de essentiële lichaamsfuncties en zijn daarom voor veel mensen belangrijk om te kennen. Zo is er glutamaat, dat verbindingen tussen neuronen tot stand brengt, en daarmee essentieel is voor het leren en herinneren van dingen.

Ook dopamine is essentieel voor onder andere het beloningscentrum van je hersenen, het zorgt ervoor dat je je prettig over dingen kunt voelen en dat je goede ervaringen wilt herhalen. Dan is er nog serotonine, dat een paar belangrijke alledaagse behoeften regelt: slaapritme, temperatuur en honger hebben allemaal te maken met onze gemoedstoestand.

Een probleem met neurotransmitters wordt ook wel gezien als één van de mogelijke oorzaken van depressies. Zo blijkt dat veel mensen met depressieklachten te weinig serotonine en noradrenaline in bepaalde hersengebieden hebben: mogelijk komt dit doordat de stof niet meer wordt ‘teruggehaald’ door een zenuwcel nadat hij is uitgezonden, iets dat normaal gesproken wel gebeurt.

Ook kan het zijn dat de tekorten al bij de geboorte aanwezig zijn en dus erfelijk zijn. De werking van antidepressiva is er vaak op gericht om de balans van neurotransmitters weer te herstellen, echter blokkeren deze medicijnen op haar beurt weer andere lichaamsprocessen.

Istrong Whey

Doordat onze voeding in kwaliteit afneemt (zie kwaliteit van voeding) en onze eiwitconsumptie niet optimaal is moeten we kijken hoe we dat kunnen verbeteren, we weten nu hoe belangrijk aminozuren zijn.

Whey proteïne van Istrong zorgt met 1 schep al voor 25 gram kant-en-klare aminozuren. Het voordeel hiervan is dat het lichaam deze dus niet meer hoeft om te zetten. Dit kan dus een perfecte aanvulling zijn wanneer jouw lichaam hier behoefte aan heeft. Daarnaast blijft het wel belangrijk dat de basisvoeding niet vergeten mag worden. Een supplement is ook een aanvulling op ons voedingspatroon.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *